Tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei wordt er elk jaar een stille tocht over de πWaalsdorpervlakte in Den Haag gehouden, waarbij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Rond het monument met de Bourbonklok wordt om 20:00 uur twee minuten stilte gehouden, alvorens er bloemen en kransen worden neergelegd. De Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte wordt elk jaar live op televisie uitgezonden.
De Waalsdorpervlakte is een vlakte in het duingebied Meijendel bij Scheveningen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen geëxecuteerd zijn. Verzetsstrijders uit de nabijgelegen Scheveningse gevangenis, in de volksmond Oranjehotel genoemd, werden hier ter dood gebracht. Geschat wordt dat er tussen 1940 en 1945 zo'n 250 tot 280 mensen zijn geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. In 1946 ontstond onder een aantal verzetsstrijders spontaan een herdenking op de Waalsdorpervlakte ter nagedachtenis aan de gruwelijkheden van de oorlogsjaren. Eind jaren '40 en in de jaren '50 werden op de vlakte monumenten opgericht. Sinds die tijd is de Waalsdorpervlakte één van de belangrijkste Nederlandse herdenkingsplaatsen van de oorlog.
Jaarlijks wordt er op 4 mei door het Erepeloton Waalsdorp een herdenking gehouden. De plechtigheid bestaat uit een stille tocht naar het oorlogsmonument op de Waalsdorpervlakte. Rond 19:20 uur vertrekt de stoet vanaf de zijweg van de Oude Waalsdorperweg. Het voorste deel van de stoet is gereserveerd voor nabestaanden van gefusilleerde verzetsstrijders en voor genodigden. Daarachter volgen de belangstellenden. Op de Waalsdorpervlakte luidt de Bourdonklok tot even voor 20:00 uur. Na het Taptoesignaal volgen twee minuten stilte. Daarna klinkt het Wilhelmus. De deelnemers aan de stille tocht lopen vervolgens langs het monument en kunnen bloemen en kransen neerleggen. De Bourdonklok wordt weer geluid, totdat de laatste belangstellenden, rond 22:00 uur, het monument heeft gepasseerd. Jaarlijks nemen rond de 3000 mensen deel aan de stille tocht op 4 mei.
Het monument Waalsdorpervlakte wordt gevormd door aan de ene kant een eenvoudige betonnen rand met de tekst "1940–1945". Op de betonnen rand is een tegel gemetseld met de tekst: "Hier brachten vele landgenoten het offer van hun leven voor uw vrijheid. Betreed deze plaats met gepaste eerbied." Daarachter staan vier fusilladekruisen die oud-verzetsleden in 1946 hebben opgericht en die in 1980 vervangen werden door de huidige bronzen replica's.
Het andere deel van het monument bestaat uit de imposante Bourdonklok die in 1959 werd geplaatst. Deze Bourbonklok vormt sindsdien een belangrijk onderdeel van de Dodenherdenking. De tekst op de voorzijde van de herdenkingsklok is van voormalig Oranjehotel-gevangene prof. Rudolph Cleveringa: "Ik luid tot roem en volging van hen die hun leven gaven tot wering van onrecht, tot winning der vrijheid en tot waring en verheffing van al Neerlands geestelijk goed."
Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate