De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien.
De belangstelling voor Japanse tuinen ontstond toen Japan, na ruim twee eeuwen van vrijwel volledig isolement, rond 1860 haar grenzen openstelde. De periode van isolement, het eigen volkskarakter en invloeden vanuit het Shinto en Boeddhisme, waren oorzaken van een unieke en zeer eigen vorm van kunstzinnigheid waarvan de Japanse tuinkunst een voorbeeld is.
Rond 1900 bezochten westerse reizigers, en vooral uit Engeland, Japan en raakten gecharmeerd van de exotische tuinen die zo totaal anders waren dan de hun bekende tuinen. Zij waren onder de indruk van de tuinornamenten. Maar ook de wijze van aanleg, het gebruik van stapstenen en steenzettingen, de beplantingswijze, de plantensoorten en de afwijkende vormsnoei. Van de achterliggende historie, culturele opvattingen en oriëntaalse religies waren zij echter niet of nauwelijks op de hoogte. Dit betekende dat de tuinen in Japanse stijl die de, overwegend vermogende, toeristen aanlegden slechts een afspiegeling waren van de tuinen in Japan. Niettemin bleken sommigen van hen de tuinen in Japan goed te hebben geobserveerd en geïnterpreteerd. Samen met talent en goede smaak, maar ook met hulp van Japanse hoveniers ontstonden fraaie tuinen.
Tegenwoordig worden de tuinen in Japanse stijl van rond 1900 ook wel Japonaiserie tuinen genoemd. Zij worden bijzonder gewaardeerd als een opmerkelijk verschijnsel in de tuinhistorie. En hebben internationaal een eigen positie verworven. Deze tuin is een tuin in Japanse stijl, maar we spreken van 'de Japanse tuin'.
De Japanse Tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 8 weken in het jaar geopend. De tuin is weer open in het voorjaar van van 28 april tot en met 10 juni 2018.
Tijdens de weken dat de tuin open is kunt u er terecht van:
-
Voorjaar 2018: 28 april tot en met 10 juni, van 09.00 tot 20.00 uur.
- Najaar 2018: 13 oktober tot en met 28 oktober, van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Achter in de tuin staat het paviljoen. Van hieruit hebt u een schitterend overzicht over de tuin. In 2008 is het paviljoen opgeknapt. De schuifpanelen, de 'shois', waren in de oorlog verloren gegaan en zijn in Japan bijgemaakt. Ook het rieten dak is opgeknapt. Daarmee is het paviljoen in oude eer hersteld.
De Japanse tuin maakt deel uit van landgoed Clingendael. Het landgoed kwam in 1818 het bezit van de familie Van Brienen. De tuin werd rond 1910 aangelegd door Marguérite Mary baronesse van Brienen (1871-1939), ook freule Daisy genoemd. In 1954 werd de gemeente Den Haag eigenaar en beheerder van het landgoed Clingendael, die het openstelde voor het publiek.
De Japanse tuin is de enige tuin in Nederland van het begin van de 20e eeuw. Het is een uitgesproken voorbeeld van de tuinen uit die periode. En heeft nog steeds ongewijzigde landschapskenmerken. Door zijn historische waarde is de Japanse tuin in 2001 tot rijksmonument verklaard.
Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate