De Dag van de Architectuur geeft het publiek de kans de bijzondere gebouwen van Den Haag van binnen te beleven. Talrijke gebouwen in de stad, die normaal gesproken niet toegankelijk zijn, openen tijdens deze dag geheel gratis hun deuren.
Dit jaar is landelijk voor de Dag van de Architectuur het thema 'De Stad van Morgen' vastgesteld. Wanneer we dit thema projecteren op Den Haag dan stuiten we direct op de enorme woningbouwopgave waar de stad momenteel voor staat: elk jaar moeten zo’n 2200-2500 woningen worden bijgebouwd.
Maar hoe krijgen al deze woningen een goede plek in Den Haag? En hoe moeten deze nieuwe woningen eruit zien? Om hier een antwoord op te krijgen, willen we tijdens DvdA 2018 onderzoeken hoe het toekomstige wonen in Den Haag eruit zou kunnen zien door middel van een ideeΓ«nwedstrijd en baanbrekende pitches. Door te tonen wat er allemaal mogelijk is als je maar out-of-the-box durft te denken, willen we de ogen van het publiek en de gemeente openen.
Daarnaast onderzoeken we samen met Platform STAD de vraag: hoe zorgen we ervoor dat nieuwe woonvormen niet alleen sporadisch gedoogd worden, maar ook daadwerkelijk mee geprogrammeerd worden en van de grond komen? En kijken we samen met Manifestatie 100 jaar Nieuwe Haagse School terug naar innovatieve woonprojecten van lang geleden.
Wil je de bijzonderste gebouwen van Den Haag eens goed van binnen bekijken? Op zaterdag 2 juni 2018 geven gidsen rondleidingen door nieuwe en vernieuwde gebouwen die de rest van het jaar beperkt toegankelijk zijn. Zij vertellen je over de architectuur, de geschiedenis en wat er zoal gebeurt in het gebouw. Ook kun je tijdens de Dag van de Architectuur deelnemen aan stadswandelingen of een lezing bijwonen. Voor kinderen is er een workshop maquette bouwen. In samenwerking met de Dag van de Bouw, zijn er bovendien interessante bouwplaatsen open.
Voor sommige gebouwen en activiteiten is aanmelden noodzakelijk. De toegang is gratis, tenzij anders vermeld.
Dit stadsevenement is er voor iedereen die geΓ―nteresseerd is in architectuur en nieuwe ontwikkelingen in de stad.
Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate