Bevrijdingsfestival Den Haag 2018


De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen nagelaten in Den Haag. De joodse bevolking werd gedeporteerd. De stad werd gebombardeerd, woningen werden gesloopt en in het laatste oorlogsjaar raakte de stad volledig in verval. Voor de oorlog was er een grote joodse gemeenschap van ongeveer 17.000 joden in Den Haag. Ruim 14.000 van hen werden gedeporteerd. Ongeveer 10.700 Haagse joden, waaronder 1.700 kinderen zijn in concentratiekampen vermoord.

Wat vieren we?

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Aziรซ. Dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend!

Voor de vrijheid in Nederland hebben destijds velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. Ook wij dragen vandaag de dag verantwoordelijkheid voor vrijheid. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. We moeten ons voortdurend blijven inzetten voor een vrije samenleving. Een samenleving waarin mensen zichzelf kunnen zijn en elkaar de ruimte geven. Een samenleving waarin mensen de vrijheid hebben om hun mening te uiten en waarin mensenrechten gerespecteerd worden.

Vrijheid voor iedereen

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. Daarom staan we op 5 mei รณรณk stil bij onvrijheid elders in de wereld. We vragen ons af wat er nodig is voor vrijheid wereldwijd en wat onze eigen verantwoordelijkheid daarvoor is. Wat kunnen wij op individueel, nationaal en internationaal niveau doen om vrijheid voor iedereen een stapje dichterbij te brengen?

Bevrijdingsfestival Den Haag

Malieveld

Den Haag viert de vrijheid tijdens het Bevrijdingsfestival op zaterdag 5 mei 2018. Het gratis festivalprogramma bestaat uit zes verschillende podia en een groot aantal randactiviteiten op het Malieveld: concerten, debatten, toneel, literatuur, straattheater, film, kinderactiviteiten en een festivalmarkt.

Ambassadeurs van de Vrijheid

Het Nationaal Comitรฉ 4 en 5 mei benoemt elk jaar Ambassadeurs van de Vrijheid die op 5 mei op de verschillende Bevrijdingsfestivals optreden. De artiesten worden met helikopters van Defensie naar de festivals gevlogen.

Programma 2018

Ook dit jaar treden er weer spraakmakende artiesten op, waaronder:

• The Clarks • Candy Dulfer • Tim Akkerman (sings The Boss) • DI-RECT • Fedde Le Grand • Rondรฉ • Fab Morvan (helft van het popduo Milli Vanilli) • Marcel van Roosmalen (Puur Gelul) •

De volledige lijst van optredende artiesten kun je HIER vinden!

Podia

Naast het hoofdpodium bestaat het Bevrijdingsfestival Den Haag uit het Sena Performers Stage, het Plein van de Vrijheid, het Vfonds Busplatform, de Haags Hiphop Centrum Area en de All-4-Music Dance Area.

Activiteiten

Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag zijn er naast de gratis muziekoptredens ook veel inhoudelijke activiteiten, zoals lezingen, theater- en cabaretvoorstellingen. Daarnaast is er een grote festivalmarkt met leuke kleding en snuisterijen, organiseert Aight breakdancebattles voor kids, graffitidemonstraties en dansshowcases, en speciaal voor kinderen zijn er tijdens het Bevrijdingsfestival leuke doe-dingen, waaronder springkussens, knutseltafels, een ballenbak, klauterinstallatie, klimtoren en staat er een draaimolen op het festivalterrein.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod