Visfestival VIS|SCH 2017


Visfestival VIS|SCH is een culinair feest dat ieder jaar plaatsvindt in de haven van Scheveningen / Den Haag. Het foodevenement laat bezoekers ervaren wat Scheveningse vis is. De bereiding en het proeven zijn uitgangspunten tijdens dit festival waarin visserij, horeca en consument elkaar ontmoeten bij de visafslag. Tijdens VIS|SCH kun je genieten van heerlijk bereide vis uit de Noordzee met een wijntje of een echt Schevenings biertje. De verschillende foodtrucks en lokale horeca, de muzikale en inhoudelijke optredens, en de locatie met een prachtig uitzicht op de haven, de schepen en de vismarkt bieden de bezoeker een uitgelezen kans om het unieke karakter van Scheveningen te ervaren.

Vergeten Noordzeevis

Visfestival VIS|SCH zet jaarlijks ÊÊn 'vergeten' Noordzeevis in het zonnetje: dit jaar is dat wijting. Wijting is familie van de kabeljauw en meer dan de helft van de Europese wijtingvangst komt uit de Noordzee. Het is vaak bijvangst voor de visserij en werd vroeger vooral als vis voor de poes gezien. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in fish & chips en als lekkerbekje, maar is culinair op veel meer verschillende manieren te bereiden. Tijdens VIS|SCH staat wijting uiteraard centraal in de kookstudio tijdens diverse demo's en workshops.

VIS|SCH Award

Tijdens deze vierde editie — op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2017 — van het visfestival 🐟VIS|SCH wordt voor het eerst de VIS|SCH Award uitgereikt. Deze award is speciaal voor een persoon, onderneming of instelling die zich op een bijzondere manier inzet voor Noordzeevis in het algemeen en/of Noordzeevis uit Scheveningen. Speerpunten waar de vakjury en het publiek op zullen letten zijn lokaal, gezond, duurzaamheid en smaak.

Locatie

Het festivalterrein van VIS|SCH bevindt zich in de visafslag van Scheveningen met, door de open deuren heen, uitzicht op de haven. In de afslag staan sfeervolle eettentjes, foodtrucks en terrassen waar je van alle culinaire verrassingen kunt genieten. De ingang is aan de Visafslagweg tegenover vishandel Simonis en Roeleveld (dus niet aan de waterkant).


Scheveningen Haven

De haven van Scheveningen barst van de bedrijvigheid. Op zondag varen de kotters uit om een week op zee de beste vis te vangen. Op vrijdag komen ze weer terug en staan de vissersvrouwen en hun kroost de mannen toe te wuiven. Vervolgens starten de drukke werkzaamheden van het laden en lossen en het veilen van de vis. Rondom de jachthaven liggen verschillende restaurants, van laagdrempelig tot trendy en luxe. Het zicht op de bedrijvigheid, van kotter tot powerboat, is vanaf de kade altijd de moeite waard, zeker met een verkoelend drankje in de hand. Je voelt je hier zo op vakantie in het buitenland!

Wil je dus zien en proeven wat Scheveningen, de Scheveningse visserij en restaurants allemaal te bieden hebben, kom dan naar VIS|SCH!

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod