Festival De Betovering 2017


Herfstvakantie in Den Haag betekent Betovering! De leukste herfstvakantie van Nederland vier je dus tijdens De Betovering in Den Haag.

Internationaal kunstfestival voor de jeugd

De Betovering is het jaarlijkse internationale kunstfestival voor de jeugd van 2 tot 12 jaar dat zich afspeelt in Den Haag op bijna alle podia, in de musea en bibliotheken en op straat. Dit publieksfestival, met inmiddels ruim 500 voorstellingen en workshops, vindt plaats tijdens de herfstvakantie en duurt van vrijdag 13 tot en met zaterdag 21 oktober 2017. Het festival laat kinderen in hun vrije tijd actief en receptief kennismaken met kwalitatief hoogwaardig en toegankelijk werk van kunstenaars en wil hiermee bijdragen aan de ontwikkeling van een zo breed mogelijk samengestelde groep kinderen. De Betovering staat aan het roer van een uniek samenwerkingsverband dat zo’n vijftig Haagse culturele organisaties, maatschappelijke instellingen en bedrijven bindt.

Nadruk op podiumkunsten

De nadruk ligt op de podiumkunsten. De voorstellingen worden geselecteerd uit het aanwezige aanbod. Het accent ligt daarbij op producties van professionele, landelijk gesubsidieerde theater- en dansgezelschappen voor de jeugd, veelal afkomstig uit Nederland en Belgiรซ. Ook worden voorstellingen uit andere landen naar Den Haag gehaald. Ze kijken voor de programmering ook over de grens en halen altijd graag bijzondere internationale voorstellingen naar De Betovering.

Doelstelling

De Betovering wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een zo breed mogelijk samengestelde groep kinderen door hen buiten school, in hun vrije tijd, actief, receptief en reflectief kennis te laten maken met kunst. In de leeftijd van 2 tot 12 jaar dient de culturele basis van kinderen te worden gelegd. De tijd om te zaaien is dus beperkt. Het festival vindt jaarlijks plaats in de herfstvakantie. In de dynamiek van jonge gezinnen is dit een rustpunt in het jaar.

Wat kan je verwachten

Tijdens het festival kunnen kinderen genieten van, en zich laten verrassen en ontroeren door, de ruim 500 nationale en internationale voorstellingen en workshops in grote zalen, wijktheaters, musea, bibliotheken en op straat.

Programma

Kijk op de website van festival 🎈De Betovering voor informatie over voorstellingen, workshops, en meer filtermogelijkheden van de verschillende activiteiten. Het is daar ook mogelijk om het programmaboekje van het festival te downloaden.

Jezelf uitdagen

Behalve kijken naar voorstellingen en acts kunnen kinderen zichzelf uitdagen bij een van de vele Betovering workshops in onder meer het Gemeentemuseum, het Mauritshuis, het Panorama Mesdag, het Nederlands Dans Theater, Het Koorenhuis, Theaterschool Rabarber, het Filmatelier en zoveel meer. Ze kunnen zelfs een Mini Burning Man in elkaar timmeren. Aan het einde van de workshop gaat ceremonieel de fik erin op de kade bij ateliercomplex De Besturing.

Vijf festivalcentra

Binnen de 50 festivallocaties zijn er dit jaar maar liefst vijf festivalcentra. Nieuw zijn de centra in theater De Vaillant, De Nieuwe Regentes en in Muzee Scheveningen. Theater aan het Spui en Theater Dakota blijven ook van de partij. Behalve voor de reguliere voorstellingen en workshops, kunnen kinderen in de vijf festivalcentra ook terecht om extra voorbereidingen te treffen voor het feest. Ze mixen and matchen daar via doorlopende workshops hun feest, hun alter-ego Ikke, hun kostuums en hun accessoires bij elkaar. Op zaterdag reizen ze samen, op hun allermooist, allergriezeligst, allergekst, allerpoezeligst en vooral aller-eigenst, vanuit alle hoeken van de stad naar het feest.

Het eindfeest

ร‰รฉn van de hoogtepunten dit jaar is het Betovering Eindfeest op zaterdag 21 oktober van 19.00 - 22.00 uur in Theater aan het Spui. Een lang gekoesterde wens van de organisatie komt hiermee uit: kinderen uit alle hoeken van de stad komen aan het eind van hun Betoveringsweek, met (een deel van) hun kunstwerken bij elkaar op een feest. De kinderen vieren samen dat ze kleuren gekozen, gemaakt, gekregen en gegeven hebben: ze vieren de gekleurde stad. Met hun kunstwerken, DJ'end en springend op de dansvloer laten ze zien wie ze zijn. Direct voorafgaand aan het eindfeest kunnen kinderen met hun ouders eventueel nog iets eten en disco dansmoves op rollerskates oefenen in het Atrium van het stadhuis.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod