Haags Historisch Festijn 2017


Beleef het Den Haag van vroeger op zaterdag 19 en zondag 20 augustus 2017 tijdens het jaarlijks Haags Historisch Festijn op het Binnenhof, langs de Hofvijver en in de Paleistuin. De geschiedenis van de Graven van Holland in de dertiende eeuw tot het Koningshuis nu wordt in het hart van Den Haag tot leven gebracht. Het evenement is geschikt voor alle leeftijden en de locaties zijn gratis toegankelijk. Haal de plattegrond met informatie op de dag zelf bij het Binnenhof, Nutshuis of Paleistuin. Hierin staat ook het Machtsspel en je kunt handtekeningen verzamelen voor een gratis extra ijsbol.

PROGRAMMA 2017

Binnenhof - Schouwspelen

12.00 uur Pacificatie
14.00 en 16.00 uur Pacificatie & Graaf van Holland

Op het Binnenhof vindt de spectaculaire opening plaats om 12.00 uur. Hoe maakt minister-president Cort van der Linden in 1917 een einde aan de meer dan 100 jaar durende Schoolstrijd en de strijd voor Kiesrecht? En waarom is Aletta Jacobs met haar 100 vrouwen niet tevreden? Dan stapt de minister-president in 1918 om het standbeeld van Johan de Witt op De Plaats te onthullen samen met koningin Wilhelmina. Om 14.00 en 16.00 uur doet hij een grote stap terug in de tijd en belanden we op het Binnenhof in de 13e eeuw met de graaf van Holland, Floris V, die voor de Ridderzaal van zijn grafelijk slot op het Binnenhof ridders, edelen, de Compagnie van Brederode en Huurlingen verwelkomt om met hem te gaan strijden tegen de koning van Engeland. Zijn alle edelen welkom?

Wist je dat je op zaterdag gratis de kelder onder de Ridderzaal kunt bezoeken? Daarnaast zijn er op zaterdag rondleidingen Ridderzaal door ProDemos en op zondag een historische wandeling van Gilde Den Haag. Kijk op de website bij activiteiten partners voor tijden en prijzen.

Gevangenpoort - Schouwspel

12.30 uur Onthulling standbeeld Johan de Witt 1918

Tijdens de stadhouderlijke periode werden in het rampjaar 1672 de gebroeders De Witt vermoord door het woedende volk: op 20 augustus, op de plek waar nu het standbeeld staat. In 1918 werden de gebroeders in ere hersteld met een standbeeld van raadspensionaris Johan de Witt. Deze wordt opnieuw onthuld door de toenmalige minister-president Cort van der Linden samen met koningin Wilhelmina. Op zondag, de sterfdag 20 augustus, wordt door Vrienden van De Witt met BN'er Jort Kelder een krans gelegd.

Een vinger en tong worden bewaard in het Haags Historisch Museum die dit weekend speciale korte rondleidingen verzorgen en een lezing door Prinsenhof-conservator Maurice Wery. In Museum de Gevangenpoort, waar Cornelis de Witt gevangen zat, wordt een speciale Johan de Witt rondleiding gegeven.

De moord kun je zien in de film Michiel de Ruyter (12+) die dit weekend speciaal wordt gedraaid in PathΓ© Buitenhof om 17.00 uur (niet gratis!).

Hofvijver

11.00-17.00 uur Middeleeuws Kampement & Machtsspel

Langs de Hofvijver staat het Middeleeuws Kampement opgesteld van de Compagnie van Brederode en de Huurlingen. De Heer van Brederode ondersteunde de graaf bij het uitoefenen van zijn macht. Zij demonstreren hun wapens en vertellen alles over het ten strijde trekken met de Compagnie. Ook de adel heeft hier een onderkomen gevonden. Als je goed luistert hoor je meer over de beraming van de moord op graaf Floris V en waarom ging zijn zoon Jantje dood op 15-jarige leeftijd? Haal het Machtsspel op bij het standbeeld van Jantje en los een aantal historische moorden op. Kom dan terug, als je durft...

Paleistuin - Koninginnen uit 200 jaar Koninkrijk 1815 tot heden

11.00 uur Aankomst per koets
13.00 uur Koninginnen-Picknick
15.00 uur Prinses van de Dag verkiezing

Om 11.00 uur komen de 8 koninginnen uit 200 jaar Koninkrijk aan met de koets. Van koningin Wilhelmina van Pruisen tot en met koningin MΓ‘xima. Kom je hen verwelkomen? Zij kunnen je alles vertellen over hun leven in de paleizen met hun mannen: de koningen en prinsen. Om 13.00 uur gaan ze picknicken. Neem je lekkers mee en kom er gezellig bij. Om 15.00 uur is de Prinses van de Dag-verkiezing voor meisjes tot en met 13 jaar. Vroeger heette de Paleistuin namelijk 'Princessetuin'.

De Paleistuin ligt in het Hofkwartier. Samen met de ondernemers gaan ze hier het Haags Historisch Festijn steeds leuker maken. Dus hou je ogen en oren open als je door de historische smalle straatjes met de leuke winkels naar de Paleistuin wandelt. Zeker weten dat je een keertje terugkomt!

Nutshuis

11.00 - 15.30 uur & Schrijf een kaartje aan de minister van Onderwijs

In Het Nutshuis kun je in gesprek met deftige politieke heren over de Schoolstrijd en Aletta Jacobs, die met 100 vrouwen voor Vrouwenkiesrecht gaat strijden om 12.00, 14.00 en 16.00 uur op het Binnenhof.

In 1848 had Thorbecke de Vrijheid van Onderwijs geregeld in de Grondwet, maar alleen Openbare Scholen werden gefinancierd door het Rijk. In 1917 werd besloten dat alle scholen gefinancierd zouden worden. De Vrijheid van Onderwijs werd in die tijd vooral gebruikt om godsdienstige scholen op te richten, maar door de Vrijheid van Onderwijs zijn nu ook iPad-scholen mogelijk of bijvoorbeeld scholen zonder klaslokalen. Vernieuwing is door de Vrijheid van Onderwijs altijd mogelijk. Wat zou jij willen? In een oude schoolbank liggen kroontjespen en inkt klaar om een kaartje te schrijven aan de minister van Onderwijs van nu!

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod