Tong Tong Fair 2017


De Tong Tong Fair heette oorspronkelijk Pasar Malam Tong-Tong. In de jaren '70 van de vorige eeuw veranderde de naam in Pasar Malam Besar en sinds 2009 heet het evenement Tong Tong Fair.

Tong Tong Fair

Van 25 mei tot en met 5 juni 2017 vindt de 59e 🍚Tong Tong Fair plaats. De Tong Tong Fair presenteert ook dit jaar weer een caleidoscopische cross-over van oosterse en westerse culturen, met een sterk internationaal programma.

De Tong Tong Fair bestaat uit de beroemde Grand Pasar met het Indonesiรซ-Paviljoen, de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs, en het internationale Tong Tong Festival, een cultureel programma rond de mix van Oost en West in podiumkunsten, exposities, gesproken woord en actualiteit.

Historie

In 1959 was er een groepje Indische Nederlanders dat de Indische cultuur zo mooi, inspirerend en belangrijk vond, dat het een evenement ging organiseren om dat te laten zien. Meer dan een halve eeuw later vinden รฉn doen we dit nog steeds: Welkom op de Tong Tong Fair, de grootste Indische happening van de wereld, waar Oost en West elkaar ontmoeten in een sfeer van vriendschap, gastvrijheid en inspiratie.

De eerste editie van de huidige Tong Tong Fair werd in 1959 georganiseerd. Toen heette de Indische manifestatie Pasar Malam Tong-Tong (in de jaren ’70 ging het evenement Pasar Malam Besar heten). Die eerste pasar malam in de Haagse Dierentuin had als doel geld in te zamelen voor de Indische Kunstkring Tong-Tong (IKK). Met de opbrengst zou de IKK een cultureel programma kunnen financieren. Die doelstelling is meer dan 50 jaar later nog steeds dezelfde. Ook nu worden de opbrengsten van recette en standverhuur ingezet om het culturele programma, het Tong Tong Festival, mogelijk te maken: een vorm van interne subsidiรซring. Het Tong Tong Festival wordt voor circa 10 procent met projectsubsidies gerealiseerd.

Podium voor de Indische cultuur

Onveranderd in al die jaren is ook de idee dat het Indische een onvervreemdbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Op de Tong Tong Fair in Den Haag krijgt de Indische cultuur een plek. De Indische (Euraziatische) cultuur is waardevol genoeg om te bewaren en als inspiratiebron aan te bieden aan Indische en niet-Indische belangstellenden, van alle leeftijden.

Passe-partout

In de entreeprijs van de Tong Tong Fair is een passe-partout voor het Tong Tong Festival inbegrepen. Elk uur van de dag zijn er programma’s in de thematheaters.

Onderscheidingen

Ontdek waarom de Tong Tong Fair is opgenomen in de Rough Guide to World Music en waarom het evenement in 2007 de Grand Prix van de Nationale Evenementenprijzen heeft ontvangen, de Oscar van de Nederlandse evenementenbranche.

Stichting Tong Tong

Stichting Tong Tong, verantwoordelijk voor de programmering van het Tong Tong Festival, heeft als doelstelling de Indische cultuur te stimuleren, en het bevorderen van de kennis over Indische mensen en hun (cultuur-)geschiedenis. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Tong Tong.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod