Kabinet Rutte III


De nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte III zijn donderdag 26 oktober 2017 door koning Willem-Alexander beëdigd en kunnen aan de slag. De vijftien nieuwe ministers legden de eed of belofte als eersten af, daarna volgden de acht staatssecretarissen. Mark Rutte hoefde niet opnieuw te worden beëdigd.

Veel ministers

Het kabinet telt zestien ministers, inclusief premier Mark Rutte (VVD) tegen dertien Rutte II. Dit is echter geen record. Voorgangers leidden ook al eens kabinetten met zestien ministers. Een kabinet met meer ministers was er nooit eerder. Wel een kabinet met meer staatssecretarissen: het kabinet Den Uyl telde er zeventien tegen Rutte III acht.

Opvallend is de voorgeschiedenis van de kabinetsleden: twaalf van de 24 ministers en staatssecretarissen waren eerder wethouder. De meeste kabinetsleden studeerden in Leiden: zes. Groningen is goede tweede met vijf.

Langste formatie

Na zeven maanden van onderhandelen en formeren komt er een einde aan de langste formatie uit de parlementaire geschiedenis. Na een zoektocht naar geschikte bewindspersonen en de verdeling van de portefeuilles, is het derde kabinet Rutte klaar om aan de slag te gaan. Wat is te verwachten van dit gezelschap? De 225 dagen formatie en het dikke regeerakkoord vormen een stevige basis voor dit kabinet. De minimale meerderheid in de Tweede Kamer – 76 van de 150 zetels – is de zwakke schakel in dit vehikel.

Wie zijn het

Wie zijn al die ministers en staatssecretarissen? Hier staan ze op een rij.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod