Veteranendag 2018


Een nationaal evenement waar heel Nederland haar meer dan 111.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.

Nederlandse Veteranendag

Op zaterdag 30 juni 2018 vindt de 14e Nederlandse Veteranendag plaats in Den Haag. Het is een evenement voor iedereen. Kom kijken naar het nationaal defilé, bezoek het Malieveld met informatieve veteranenstands, activitypark voor kinderen, geniet van het spetterende muziekprogramma.

De Witte Anjer

In 2005 is in Nederland de 💮Witte Anjer geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. De Witte Anjer is bij de oudere generatie bekend omdat wijlen Prins Bernhard de gewoonte had een witte anjer te dragen. De Witte Anjer heeft echter een diepere, historische betekenis.

Zaterdag 29 juni 1940, anderhalve maand na het begin van de Duitse bezetting, was de eerste verjaardag van een lid van het Koninklijk Huis, die van Prins Bernhard. De Nederlandse bevolking greep geheel spontaan die gelegenheid aan om hun onvrede over de bezetting te uiten en om de bezetter te tonen dat hun hart bij de Koninklijke familie lag. Overal in het land stak men 29 juni 1940 de vlag uit en werden standbeelden van leden van het koninklijk huis onder bloemen bedolven.

De reactie van de Duitse bezetter op deze uiting van verzet bleef niet uit. De Duitse bezetter kwam direct na 29 juni met een aantal drastische maatregelen: de Nederlandse vlag werd verboden; Koninginnedag mocht niet langer worden gevierd; het Wilhelmus mocht niet meer worden gezongen; portretten van de Koningin werden verwijderd en alle straatnaamborden met de namen van de leden van het Koninklijk Huis werden vervangen. De Nederlanders voelden zich gesterkt door hun eerste verzetsdaad.

Het dragen van de Witte Anjer krijgt door deze geschiedenis een bijzondere betekenis. Op speciale evenementen zoals veteranenconcerten en tijdens de Nederlandse Veteranendag wordt aan de bezoekers anjers verstrekt om zo hun waardering voor Nederlandse veteranen te tonen.

Witte Anjer Prijs

Dit jaar wordt voor het eerst de Witte Anjer Prijs uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen door het Nationaal Comité Veteranendag om mensen die zich inzetten voor veteranen in het zonnetje te zetten.

PROGRAMMA

Programma Binnenhof
10.20 uur

Zoals ieder jaar vindt in aanwezigheid van de Koning, de minister van Defensie en de minister-president de opening van Veteranendag plaats in de Ridderzaal (aanvang 10.20 uur), gevolgd door de medaille-uitreiking op het Binnenhof (aanvang 11.30 uur).

Malieveld
9.00 - 17.30 uur

Gedurende de hele dag is er een gezellige bijeenkomst op het Malieveld, met muziek, eten en drinken. Dit programma is toegankelijk voor iedereen. Voor kinderen is er van alles te doen in de Kids Corner, er is een vliegsimulator en een klimmuur.

Plazatheater Malieveld
10.15 uur

In het Plazatheater op grootbeeld de Ridderzaalceremonie volgen. 's-Middags treedt het Shantykoor 'Nootdweer' op, de zanggroep 4Fun en de zangeres Gemma van Eck (voormalige zanggroep Babe).

Startschot defilé Malieveld
13.00 uur

Op het Malieveld wordt het startschot met een zogenaamde 25-ponder (houwitser) voor het defilé gegeven.

Nationaal defilé en vliegshow
13.15 uur

Kom kijken naar de ruim 4500 veteranen en militairen die in de Haagse Binnenstad defileren voor de Koning. In het defilé rijden ook paarden en verschillende historische en moderne militaire voertuigen mee.

Grote Muziekpodium Malieveld
14.30 - 17.15 uur

Het programma op het Malieveld wordt feestelijk afgesloten met muziek. Op het hoofdpodium worden diverse optredens verzorgd. Met als klap op de vuurpijl een optreden van René van Kooten en Brigitte Heitzer en de Marinierskapel van de Koninklijke Marine onder leiding van majoor Arjan Tien. Zij sluiten de dag hiermee af.

Einde programma: 17.30 uur.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod