Het International Whisky Festival is in 2000 in het leven geroepen om mensen kennis te laten maken met de "Godendrank" whisky.
Grote Kerk Den Haag
Op vrijdag 17 november, zaterdag 18 november en zondag 19 november 2017 gaan de deuren van de Grote Kerk in Den Haag weer open voor het 🥃International Whisky Festival Den Haag.
Deelname
Je betaalt 45 euro toegang (VIP sessie 75 euro) om vier uur lang whisky te proeven, over whisky te praten en meer over whisky te leren. Voor slechts 5 euro extra kun je voorafgaande aan het festival een korte introductiecursus volgen. Je gaat daarna via een aparte ingang de kerk binnen.
Bij binnenkomst in de kerk ontvang je een tastingglas waarmee je langs de stands loopt en daar vele gratis slokjes (in het Schots heten deze drams) whisky kunt proeven. Wil je ook de wat exclusievere soorten proberen, dan wordt hiervoor een vergoeding gevraagd en deze wordt betaald door middel van 'drams' (zo heet in dit geval het festivalgeld) die je kunt kopen bij de stand van de organisatie 1 dram = 1 euro. Advies: loop eerst rustig rond, bepaal wat je lekker vindt en beslis dan of je drams wilt kopen!
'For women only'
Het international Whisky Festival Den Haag organiseert, in samenwerking met The Tasting Collection en Diageo, voor het eerst een masterclass/proeverij voor vrouwen gegeven door een vrouw. Dit vindt plaats op zaterdag 18 november 2017 in het Nutshuis op 1 minuut lopen vanaf de Grote Kerk en midden in Den Haag. Er zijn maar 50 plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij!
Whiskey of Whisky?
De term 'whisky' is afgeleid van het woord usquebaugh, dit is afkomstig uit de Keltische taal. In Schots-Keltisch is het 'uisge beatha' en in het Iers-Keltisch 'Uisce beatha'. 'Uisce betekent in Oud-Iers water en 'beatha' komt van het woord 'bethad' wat zoiets betekent als 'van het leven'.
De spelling van whisky, of whiskey, verschilt geografisch. Als regel kan worden uitgelegd dat de Amerikanen en Ieren het hebben over whiskey en Schotten, Canadezen en de rest van de wereld de term whisky gebruiken.
De oorsprong van deze splitsing ontstond in de 19e eeuw toen de Schotse whisky nog van slechte kwaliteit was en de Ieren zich vooral voor de export naar de Verenigde Staten wilden onderscheiden. Zij voegden daarom de letter 'e' toe.
Vandaag de dag is Schotse whisky van ongekend goede kwaliteit maar de spelling is nog steeds verschillend. Amerikanen spellen het whisky nog steeds met een extra 'e' terwijl het nu officieel gespeld moet worden zonder deze 'e'. Een paar Amerikaanse distilleerderijen gebruiken bij voorkeur de Schotse spelling. Op dit moment zijn dit Maker's Mark en George Dickel. Dit doen zij vooral door hun Schotse afkomst.
Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate