Jane's Walk 2017


Den Haag doet op 5, 6 en 7 mei 2017 weer mee met het internationale 'walking event', 🚶🏻Jane's Walk! In meer dan 150 steden over de hele wereld, verkennen bewoners met elkaar wandelend hun stad. Ze praten over wat hen boeit, irriteert of bezighoudt in de buurt. Iedereen kan een wandeling leiden en iedereen kan meewandelen. Samen maken we onze stad!

Wat is een Jane’s Walk?

Jane’s Walks zijn gratis wandelingen voor en door burgers. Elk jaar in het eerste weekend van mei vindt het Jane’s Walk festival plaats. In meer dan 150 wereldsteden, van Brisbane tot New York, wandelen stadgenoten met elkaar door hun stad en leren zo elkaar en de stad beter kennen. Vanaf 2016 doet Den Haag ook mee!

Een Janes Walk is geen toeristische tour, het is meer een ‘walking conversation’. Janes Walk brengt het gesprek over de stad op gang, verbindt mensen en initiatieven aan elkaar en draagt zo bij aan de leefbaarheid van de stad.

Een Jane’s Walk kan overal over gaan: de geschiedenis van een buurt, vergeten gevels, over kunst of architectuur. En iedereen kan een Jane’s Walk leiden – jong en oud - want iedereen is immers een expert in de buurt waar hij of zij woont. De gesprekken onderweg zijn minstens zo belangrijk als het wandelen zelf.

Wie was Jane?

Jane’s Walk is vernoemd naar de Amerikaanse Jane Jacobs (1916-2006). Ze was geen stedenbouwkundige, maar wel iemand die geïnteresseerd was in het stadse leven. Door het dagelijkse leven in haar eigen buurt en de groei van de stad te observeren, ontwikkelde ze ideeën over wat een stad wel of niet leefbaar maakt. Haar beroemdste boek daarover is ‘The Death and Life of Great American Cities’ (1961).

Jane Jacobs woonde tot 1968 met haar gezin in New York, waar ze met succes streed tegen de komst van een enorme highway door de prachtige historische wijk Greenwich. Later woonde ze in Toronto, en ook daar zette ze zich in voor de leefbaarheid van de stad.

Toen zij in 2006 overleed, besloten haar vrienden haar werk en ideeën voort te laten leven door elk jaar Jane’s Walk te organiseren rond haar geboortedag 4 mei.

Samen voor een leefbare stad

Jacob’s ideeën zijn in toenemende mate (weer) aansprekend omdat ze enorm goed passen bij het groeiend aantal buurtinitiatieven en toenemende aandacht voor het leven in de stad. In het eerder genoemde boek schreef ze: “Cities have the capability of providing something for everybody, only because, and only when, they are created by everybody”. Hiermee moedigde Jacobs zowel bewoners als planologen aan om samen te werken aan de ontwikkeling van hun stad. Jane’s Walk moedigt het gesprek hierover dan ook aan. Ken je stad, bemoei je met je eigen leefomgeving en bouw zo samen aan een leefbare stad voor iedereen.

Jane's Walk Uitgangspunten

Jane’s Walk biedt iedereen de mogelijkheid om op elk moment in het jaar een wandeling door de buurt te organiseren. Het wereldwijde festival weekend vindt jaarlijks plaats in het eerste weekend van mei, rond de verjaardag van Jane Jacobs op 4 mei. Vrijwilligers leiden de wandelingen en de deelname is gratis.

Jane’s Walk is een onafhankelijk initiatief dat zo veel mogelijk verschillende meningen en ideeën wil toevoegen aan discussies over de stad, de wijken en de betrokkenheid van burgers.

Jane’s Walk eert het erfgoed en de ideeën van urbaniste en schrijfster Jane Jacobs. Door mensen aan te moedigen naar buiten te gaan, hun wijken te ontdekken en hun buren te ontmoeten. Jane’s Walk stimuleert het wandelen in een buurt en draagt bij aan de kennis over wonen in de stad.

Jane’s Walk stimuleert een leefomgeving waarin mensen er voor kiezen te voet te gaan. Niet als tijdverdrijf, maar als manier om naar je werk gaan, je boodschappen te doen, de kinderen naar school brengen. Op die manier houd je contact met je buurt, draag je bij aan sociale verbondenheid en het is ook nog eens gezond!

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod