Bevrijdingsfestival Den Haag 2017


De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen nagelaten in Den Haag. De joodse bevolking werd gedeporteerd. De stad werd gebombardeerd, woningen werden gesloopt en in het laatste oorlogsjaar raakte de stad volledig in verval. Voor de oorlog was er een grote joodse gemeenschap van ongeveer 17.000 joden in Den Haag. Ruim 14.000 van hen werden gedeporteerd. Ongeveer 10.700 Haagse joden, waaronder 1.700 kinderen zijn in concentratiekampen vermoord.

Wat vieren we?

Jaarlijk vieren we op 5 mei dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in AziΓ«. Dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog vol geweld en onderdrukking.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend!

Voor de vrijheid in Nederland hebben destijds velen gevochten en zelfs hun leven gegeven. Ook wij dragen vandaag de dag verantwoordelijkheid voor vrijheid. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. We moeten ons voortdurend blijven inzetten voor een vrije samenleving. Een samenleving waarin mensen zichzelf kunnen zijn en elkaar de ruimte geven. Een samenleving waarin mensen de vrijheid hebben om hun mening te uiten en waarin mensenrechten gerespecteerd worden.

Bevrijdingsfestival Den Haag

Den Haag viert de vrijheid tijdens het 🎈Bevrijdingsfestival op vrijdag 5 mei 2017. Het gratis festivalprogramma bestaat uit zes verschillende podia en een groot aantal randactiviteiten op het Malieveld: concerten, debatten, toneel, literatuur, straattheater, film, kinderactiviteiten en een festivalmarkt.

Zes podia

Voor de editie van 2017 breidt het Bevrijdingsfestival Den Haag uit naar zes podia op het Malieveld. Naast de twee hoofdpodia zijn er op vrijdag 5 mei aparte stages voor hiphopacts, dj's, Haagse bands en een podium voor singer-songwriters en sprekers.

Ambassadeurs van de Vrijheid

Het Nationaal ComitΓ© 4 en 5 mei benoemt elk jaar Ambassadeurs van de Vrijheid die op 5 mei op de verschillende Bevrijdingsfestivals optreden. De artiesten worden met helikopters van Defensie naar de festivals gevlogen. De Nijmeegse band De Staat is dit jaar de slotact op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival op 5 mei in Den Haag, De Staat is een van de drie Ambassadeurs van de Vrijheid.

Activiteiten

Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag zijn er naast de gratis muziekoptredens ook veel inhoudelijke activiteiten, zoals lezingen, theater- en cabaretvoorstellingen. Daarnaast is er een grote festivalmarkt met leuke kleding en snuisterijen, organiseert Aight breakdancebattles voor kids, graffitidemonstraties en dansshowcases, en speciaal voor kinderen zijn er tijdens het Bevrijdingsfestival leuke doe-dingen, waaronder springkussens, knutseltafels, een ballenbak, klauterinstallatie, klimtoren en staat er een draaimolen op het festivalterrein.

Nadenkertje

Om van vrijheid - in al haar vormen - te kunnen (blijven) genieten schiet altijd deze zinsnede door mijn gedachten: "Wie in vrijheid wil leven moet zich op oorlog voorbereiden!" Het klinkt wellicht wat vreemd of zelfs tegenstrijdig in de oren, maar het is helaas wel de harde realiteit.

Ik wens iedereen een goede en vreedzame 5 mei viering toe.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod