Museumnacht Den Haag 2016


Op zaterdag 29 oktober 2016 barst πŸ–Ό️Museumnacht Den Haag los. Bijna 40 culturele instellingen zetten de deuren van 20.00 tot 01.00 uur wagenwijd open voor jou. Naast dat je nu eens kunt zien wat er allemaal voor moois hangt in deze stad, is er er een aanvullend programma van dans, muziek, theater en van alles om te doen. Een nacht om niet te vergeten.

Het Thema

Het thema van de Museum­nacht 2016 is ‘ECHT NEP’. Wanneer is iets kunst en wie bepaalt dat? Hoe laat jij jezelf zien aan de buitenwereld? Is dat wie je werkelijk bent? Is alles wat we zien de realiteit?

Voor informatie en kaart­verkoop kun je tijdens de Museumnacht terecht op het ‘Museumnachtplein’, aan de Hofvijver in het centrum van Den Haag.

Dit jaar kan je in wel 38 culturele instellingen terecht voor je jaarlijkse dosis cultuur. Het programma vind je op de website.

Iconen Popcultuur

Museumnacht Den Haag wordt dit jaar spectaculair geopend door twee iconen die beiden een grote stempel op de populaire cultuur hebben gedrukt: Amy Winehouse en Lady Gaga. Deze 'powerwomen' lijken op het eerste gezicht haaks tegenover elkaar te staan, maar misschien is de werkelijkheid complexer.

Wanneer wordt kunst commercie en commercie kunst? Hoe blijf je authentiek in een commerciΓ«le wereld? Avant-garde performance duo House of L’Evant zet je op scherp terwijl ze je meenemen in een wervelende wereld vol muziek, liefdesverdriet, poΓ«zie, kunst, verslaving en het brandende verlangen tot zelfexpressie.

Opening

De opening vind dit jaar plaats in de imposante hal van de Electriciteits­fabriek (De Constant Rebecqueplein 20) en duurt van 19.30 - 20.00 uur.

Even stilstaan en nadenken, dat kan tijdens het Museumnacht sympo­sium. Je wordt uitgedaagd de werkelijkheid om je heen eens goed te bekijken voor je los gaat in de wereld van kunst tijdens de Museumnacht.

Mensen vertrouwen blind op hun beoordelingsvermogen. Weten wat echt en wat niet echt is. Echter, de realiteit wordt steeds verwarrender. Een foto wordt gemanipuleerd, een ooggetuigenverslag is nieuwe journalistiek en we zitten met z’n allen langer achter ons beeldscherm dan 'in het echte leven'. Op het terrein van de kunst, wordt de realiteit regelmatig gebruikt als uitgangspunt voor werk. Een video van een beeldend kunstenaar is de verbeelding van een fantasie, maar kan tegelijkertijd een confronterende reportage zijn. Een roman is, volgens sommigen, altijd auto­bio­grafisch. Fictie vormt de manier waarop we naar dingen kijken. Fictie en werkelijkheid zijn met elkaar verweven en bestaan niet zonder elkaar.

Maar de vraag is hoe wij als maker en beschouwer onderscheid maken tussen kunst en realiteit. Waar begint de waarheid en het bedrog en wat is de relatie tussen taal, denken en de werkelijkheid?

Afterparty

Na de Museumnacht feest je natuurlijk nog even lekker door in het Filmhuis Den Haag tijdens de afterparty. Laat jezelf echt nep op de foto zetten in hun ‘photobooth’ en waag je daarna op de dansvloer met vanaf middernacht diverse elek­tronische live acts uit Den Haag met vernieuwende en dansbare tunes.

Dans tot diep in de nacht door. Zomertijd of wintertijd? De afterparty kent geen tijd, maar toch lekker dat de wintertijd dan ingaat. Kan je dus gewoon een uur langer uitslapen!

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod