Dag in de Branding (41e editie)


Ben je een liefhebber van spraak­makende nieuwe muziek die de grenzen overschrijdt, je smaak op de proef stelt en je vooroordelen verandert? Dan is de 41e 🎻Dag in de Branding  op 15 oktober 2016 iets voor jou!

Het Festival

Het festival toont de actuele ontwikkelingen in de klassieke en geïmproviseerde muziek, het muziek­theater, de jazz en popmuziek, opera en elektronica op verschillende Haagse locaties.

Johan Wagenaar Stichting

Organisator van deze dag is de Johan Wagenaar Stichting, die in 1947 is opgericht. Deze stichting heeft als doel impulsen te geven aan ontwikkeling en uitvoerings­mogelijk­heden van nieuwe muziek door het geven van concerten en festivals en het stimuleren van overleg en samenwerking. Dat heeft er onder meer toe geleid dat dit festival in plaats van één keer in de drie à vier jaar nu vier keer per jaar wordt georganiseerd. Tevens is er een internationaal vermaarde Zweedse dirigent, Christian Karlsen, als artistiek programmaleider aangesteld.

PROGRAMMA

Nieuwe Kerk

Het festival begint om drie uur 's middags in de Nieuwe Kerk. Daar wordt een stuk van Oscar Bettison opgevoerd. Dit is een componist, die de klassieke muziek graag vermengt met aparte instrumenten, elektronica en rockklanken. Hij spreekt daardoor een uiterst breed publiek aan. Zijn stuk "The Presence of Absence" gaat over onaantastbaar geachte bescha­vingen die ten onder zijn gegaan. Als we geen lessen trekken uit de ruïnes die uit het verleden zijn overgebleven, de ondergang weer te gebeuren staat. De uitvoering is in handen van het Klang Ensemble en het Matangi Quartet.

Elandstraatkerk

Om vijf uur verplaatst het festival zich naar de Elandstraatkerk, waarbij het hoogtepunt is gecomponeerd door de Italiaan Salvatore Sciarrino, Zijn stuk "Studi per l’Intonazione del Mare" gaat over de weidsheid van de zee en al zijn bewegingen. En het dient zo ingetogen en stil mogelijk gespeeld te worden. Je zal een wereldprestatie op zich zien, omdat het muziekstuk zal worden gespeeld door één zanger, één slagwerker, vier fluitisten, vier saxofonisten en een orkest van nog eens honderd fluiten en saxofoons. De dirigent is artistiek leider Karlsen.

Nieuwe Kerk

Om half negen is er het tweede optreden in de Nieuwe Kerk. Daar wordt de onvoltooide Tiende symfonie van Schubert gespeeld. Musicologen hebben het lange tijd betreurd dat de symfonie niet is afgemaakt. Vanavond wordt deze symfonie ten gehore gebracht door het Residentie Orkest onder leiding van artistiek directeur Karlsen. Met een eindbewerking die door componist Luciano Berio in 1990 is gemaakt en "Rendering" heet. Deze bewerking vult het klassieke middel­eeuwse aan met Berio’s eigen kleurrijke, moderne aanvulling. Je bent dus getuige van een tweedimensionaal klassiek/modern muziekstuk.

Paard van Troje

De afsluiter van het festival — vanaf tien uur in Het Paard van Troje — is al even spectaculair. Daar laten kunstenaar Joost Rekveld, componist Claudio Baroni en contrabassist Dario Calderone beeld en muziek samen­smelten. Rekveld ontwikkelde een computerprogramma dat de invloed van de atmosfeer op sterrenlicht levensecht kan projecteren. Baroni compo­neerde de muziek en Calderone vertolkt dit op zijn contrabas met elektronische muziek op de achtergrond. Een schitterend schouwspel zal hier aan je voorbij trekken.

Wil je dus je zintuigen prikkelen met geheel nieuwe muziek­ervaringen? De Dag in de Branding op 15 oktober 2016 is daar de aangewezen plaats voor.

André Mous


Dit is een bijdrage van: André Mous
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod