Fiesta de los Muertos 2016


Korzo staat bekend als een avontuurlijk podium voor jonge, getalenteerde artiesten in het oude stadshart van Den Haag. Op 5 november 2016 aanstaande wordt er van acht uur ’s avonds tot twee uur ’s nachts de 💀Fiesta de los Muertos (Feest van de Doden) gevierd. Je kan genieten van authentiek Mexicaans eten, er is een expositie van Mexicaanse poppen en een kostuum­wedstrijd. De Modern Trou­ba­dours zijn de organisatoren van deze avond. Zij zullen deze avond beginnen met een uitvoering van hun fascinerende muzikale vertelling over de geschiedenis achter de Dag van de Doden. De avond wordt compleet gemaakt door een optreden van de latin band Sindicato Sonico en een afterparty met DJ Collective.

Mexicaanse feestdag

De Dag van de Doden is een Mexicaanse feestdag die ontstaan is in de tijd van de Inca’s en de Azteken en werd oorspronkelijk in de maand augustus gevierd. Zij vereerden hun dode voorouders door hun schedels te bewaren.

Nadat de Spanjaarden Mexico veroverden, is de datum verlegd naar 1 en 2 november. Dan worden de christelijke feesten Allerheiligen en Allerzielen gevierd. De Mexicanen vieren op deze twee dagen een feest der wedergeboorte. Op 1 november komen de zielen van de kinderen terug naar de aarde en op 2 november gebeurt hetzelfde met de volwassen zielen. In de tegenwoordige tijd is de Dag van de Doden een vrienden- en familiefeest geworden waarin men zich schminkt of verkleedt als skelet. Tijdens het feest vertelt iedereen aan elkaar welke herinneringen ze van hun dierbare overledenen hebben en brengen ze offers aan de doden.

Het feest kan zowel thuis als op het kerkhof kan worden gevierd. Thuis worden er altaren samen­gesteld, die met suikerschedels en bloemen worden versierd. Op het kerkhof worden de betreffende graven schoon­gemaakt. In beide gevallen wordt het favoriete eten en drinken van de overledenen geofferd. Na afloop eet en drinkt men alles zelf op, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het geofferde tot zich hebben genomen. De viering van de Dag van de Doden staat sinds 2003 ook de immateriele cuturele erfgoedlijst van de mensheid van de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).

Festival

Het festival in Korzo begint met het optreden van de Modern Troubadours. Hun doel is om door hun muzikale vertellingen mensen en culturen met elkaar te verbinden, zoals de troubadours dat vroeger in de Middeleeuwen deden. Het gezelschap is in 2013 gestart, bestaat uit drie personen en is gevestigd in Den Haag. Sarah Nicols, is oprichtster, harpiste en vertelster van de band. Aldo Aranda is percussionist en artistiek directeur. De derde is de fluitiste GaΓ«lle Dohen. Samen met een drietal acteurs en dansers laten zij in hun muzikale vertelling de mystiek van de oude tradities der Azteken, hun goden en hun visie op het leven en de dood in verschillende situaties zien.

Na de vertelling treedt de Antwerpse latin crossover band Sindicato Sinico op. Zij spelen vele verschillende stijlen swingend door elkaar heen. Ze houden van feestjes bouwen en proberen daarbij steeds een oproep voor verdraagzaamheid en respect in de wereld door te laten klinken. Je kan heerlijk dansen op energieke muziek die voor elk wat wils biedt. Als je nog niet wilt stoppen met dansen, sluit DJ Collective de viering af met een spetterende afterparty.

Kortom, wil je zien hoe de verering van doden in een andere cultuur wordt gevierd en wil je een avond geschiedenis, mystiek en dansmuziek meemaken, kom dan op 5 november 2016 naar Korzo!

AndrΓ© Mous


Dit is een bijdrage van: AndrΓ© Mous
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod