Just Peace Festival en Vredesloop 2016


Behalve het politieke middel­punt van ons land is Den Haag ook de Internationale Stad van de Vrede. Van 21 tot en met 25 september 2016 zal Den Haag met verscheidene activi­teiten stil blijven staan bij de Internationale Verenigde Naties (VN) Dag van de Vrede met het Just Peace Festival. Daarbij kan je denken aan rondleidingen bij internationale gebouwen die normaal ge­spro­ken geheel of gedeeltelijk dicht blijven, een Vredesloop, zelf debatteren, ontmoetingsplekken bezoeken, muziekoptredens en de World Press foto­ten­toon­stelling. Voor meer details over de festivalonderdelen kan je op de website van het 🕊Just Peace Festival terecht.

Vredespaleis

In Den Haag staat het Vredespaleis dat in 1913 is gebouwd. Hier is het Permanente Hof van Arbitrage gevestigd, dat is ontstaan uit de eerste Haagse Vredesconferentie uit 1899. In 1946 vestigde de VN ook hun Internationale Gerechtshof in het Vredespaleis. Dit is nog steeds het enige VN-hoofdkantoor buiten New York. In de loop van de tijd vestigden steeds meer internationale instel­lingen voor de vrede zich in Den Haag en sommige van deze organisaties zullen zich aan je tonen op zondag 25 september tussen tien uur 's morgens en vijf uur 's avonds. Vanwege de veiligheid dien je je wel aan te melden om een van de organisaties te bezoeken.

Vredesmuziek

De vrede wordt in de breedste zin van het woord herdacht. Zo mogen op 21 september de vier besten van een DJ wedstrijd hun vredesset draaien in het Paard van Troje, de poptempel van Den Haag. Dit is een onderdeel van de internationale Set For Peace, waarbij DJ’s over de hele wereld hun sets draaien. De toegang is gratis en het optreden is van negen uur 's avonds tot één uur 's nachts.

Autotoertocht

Ook de autoliefhebbers komen ruim aan hun trekken op donderdag 22 september. Heb je een oldtimer of een moderne sportauto en wil je genieten van een schitterende route dwars door het Groene Hart met natuur, vergezichten, cultuur en historie? Aarzel dan niet langer en schrijf je in! Begin- en eindpunt is het Kyocerastadion van ADO Den Haag.

Vredesloop

Op zaterdag 24 september 2016 is er een sportieve uitdaging, want dan wordt van tien uur 's morgens tot drie uur 's middags de vierde 🎽Vredesloop gehouden. Deze loop is ontstaan vanwege het honderdjarige bestaan van het Vredespaleis en de Haag Atletiekclub. Op een parcours rond het Vredespaleis is het voor jong en oud mogelijk om verschillende afstanden te lopen tussen de anderhalve en tien kilometer. Je loopt ook ter ondersteuning van een goed doel en dit jaar is dat Unicef.

Het vijf en tien kilometer parcours zal je langs enkele historische gebouwen voeren. Naast het al eerder genoemde Vredespaleis (alle afstanden) kom je na het drie kilometerpunt langs de Koninklijke Stallen bij Paleis Noordeinde. Na bijna vijf kilometer kom je bij het Plein 1813. Daar staan vier beelden en een beeldengroep die de overwinning op Napoleon en de Onafhankelijkheid der Neder­landen uitbeelden. Verder trek je bij de tien kilometer nog langs de begraafplaats Sint Petrus Banden, waar verschillende Nederlandse films zijn opge­nomen en een mooie Anglicaanse kerk, die sinds 1952 in gebruik is door leden van 48 nationaliteiten. Ter afsluiting volgen de feestelijke prijs­uitreikingen.

Afsluiting

Het festival wordt op zondag afgesloten met een absolute eindknaller. De bekende Haagse band DI-RECT gaat een exclusief slotconcert geven in het Kurhaus. De opbrengst van het concert gaat naar UNICEF, waarvan DI-RECT ook ambassadeur is.

Kortom, wil je naar een stad die vrede in al zijn facetten uitademt en tegelijkertijd zorgeloos genieten van een zeer gevarieerd festival, kom dan van 21 tot en met 25 september naar het Just Peace Festival!

AndrΓ© Mous


Dit is een bijdrage van: AndrΓ© Mous
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod