Schubert at the Movies


Op zaterdag 11 en zondag 12 februari 2017 worden in ❔Het Nutshuis te Den Haag twee films vertoond in het kader van het festival Classical Now! Het festival draait dit jaar om de componist Franz Schubert.

Film: Death and the Maiden
Zaterdag 20:15 uur

De film 'Death and the Maiden' uit 1994 van Roman PolaΕ„ski speelt zich af in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Paulina Escobar (gespeeld door Sigourney Weaver) wordt tijdens een militaire junta twee weken lang geblinddoekt verkracht door een arts. Jaren later zit haar echtgenoot Gerardo (gespeeld door Stuart Wilson) in een commissie die misdadigers uit die periode voor de rechtbank moet leiden. De film begint als ze tijdens een stormachtige nacht in een niet nader genoemd Zuid-Amerikaans land onderweg stranden. Ze worden door een voorbijganger met de auto thuisgebracht. Het is Dr. Roberto Miranda (gespeeld door Ben Kingsley), in wie Paulina haar verkrachter herkent. Thuisgekomen neemt zij hem in gijzeling. Schuberts strijkkwartet 'Der Tod und das MΓ€dchen' speelt een centrale rol in deze klassieke thriller.

Film: Barry Lyndon
Zondag 20:15 uur

De film 'Barry Lyndon' uit 1975 van Stanley Kubrick is een verfilming van de klassieke schelmenroman van William Makepeace Thackeray uit 1844: 'The Luck of Barry Lyndon'. De film gaat over Redmond Barry (gespeeld door Ryan O'Neal) die een roekeloze jongen vol ambitie is. Hij besluit zich voor te doen als edelman en neemt verschillende namen aan, zoals Sir Redmond Hillary of Barryton. Met zijn bluf en vlotte babbel weet hij door te dringen tot de hoogste kringen van de adel. Hij neemt veel risico’s en wordt huursoldaat in de Zevenjarige oorlog, spion en assistent-valsspeler om adellijke kaartspelers van hun geld af te helpen. Het verhaal speelt zich af in de achttiende eeuw. Stanley Kubrick wekte die tijd tot leven met een obsessie voor de kleinste details. Kunstlicht op de set was taboe. Om diners bij kaarslicht te kunnen filmen, gebruikte hij kostbare objectieven van de Nasa, die door Zeiss speciaal waren ontwikkeld voor satelliet­opnames. De film is van een hallucinerende schoonheid.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod