Chinees Nieuwjaar Den Haag 2017


Het 🎆Chinees Nieuwjaarsfestival zal zoals vanouds weer groots worden gevierd in het centrum van Den Haag. De gehele dag is er feest in het stadhuis en in 'Chinatown'. Alle festiviteiten van het Chinees Nieuwjaarsfestival zijn de hele dag vrij en gratis toegankelijk voor het publiek.

Chinees Nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd plaats aan het eind van januari of in het begin van februari, dit als gevolg van het verschil tussen de westerse en de Chinese kalender.

Geschiedenis

Volgens de overlevering, die al vele eeuwen oud is, luidt de viering het begin van iets nieuws in waarin geluk en voorspoed de hoofdrol spelen. Kwade geesten worden verdreven en al het goede komt weer terug. Om het nieuwe jaar vol goedheid te verwelkomen wordt vuurwerk afgestoken, zoals honderdduizend klappers en schitterend siervuurwerk. De Chinese draken- en leeuwendans speelt hier ook een belangrijke rol in. De draak staat bekend als symbool voor hogere afkomst en macht, de leeuw staat symbool voor geluk en voorspoed. Vandaar dat het Chinees Nieuwjaar altijd feestelijk wordt ingeluid met een kleurrijke draken- en leeuwendansparade, gepaard met veel siervuurwerk en natuurlijk een heerlijk Chinees feestmaal voor familie, vrienden en belangrijke relaties.

Jaar van de 🐓Haan

Op zaterdag 28 januari 2017 begint het Chinese Nieuwjaar, het jaar van de Haan.

Jubileumviering 2017

Het is de 15e keer dat deze viering in Den Haag wordt gehouden en bovendien viert één van de organisatoren, de Vereniging Nederland China (VNC), haar veertigjarig jubileum. Naast de gebruikelijke ingre­diΓ«nten zoals en draken- en leeuwen­dansen, een lampionnen­optocht door 'Chinatown' en optredens van speciaal uit China overgevlogen artiesten zullen dit jaar ook lichtgevende Chinese beelden het Spuiplein en het Atrium sieren.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod