Red Bull Knock Out 2016


Op zaterdag 19 november 2016 ga je zien dat motorcross niet alleen een zomersport is. Op het Scheveningse strand gaan duizend echte 'diehards' deelnemen aan de vijfde editie van de grootste en zwaarste strandrace ter wereld: DΓ© Red Bull Knock Out. En het wordt nog zwaarder dan het al was. De heats en de finalerace waren tot dit jaar over twee dagen verspreid, maar vanaf dit jaar zijn ze allemaal op de 19e november. Ook duren de heats dit keer langer, omdat het parcours langer en breder is dan vorige jaren. In vergelijking met de voorgaande edities wordt er ook nog andersom gereden en ligt het parcours dichter bij de Pier.

Heats

De eerste heat wordt door alle duizend motorrijders verreden en duurt van 9.00 tot 10.30 uur. Vervolgens gaan de gefinishte nummers 501 tot en met 1.000 van de eerste heat van 12.00 tot 12.30 uur in een herkansing rijden. De beste 250 van deze herkansing heat plaatsen zich ook voor de finalerace. Deze finalerace vindt plaats van 14.00 tot 15.45 uur en wordt verreden door de 500 rijders van de eerste heat en de 250 rijders van de herkansing heat. Voor alle overige details kun je de 🏁Red Bull Knock Out site raadplegen.

Deelnemersveld

Het deelnemersveld is zeer divers en bestaat uit amateurs en (top-)professionals die allemaal tegelijk gaan starten. Het parcours loopt vanaf het noordelijk havenhoofd onder de Pier door tot aan het Noorderstrand ter hoogte van het Carlton Beach Hotel. Onderweg naar de finish zullen de rijders de strijd aangaan met het mulle zand, het opkomende water en de hopelijk zeer aanwezige wind. Ter illustratie: vorig jaar stond er een windkracht acht tot tien. Als toeschouwer zou je willen dat er op 19 november weer zo’n sterke wind staat.

Hindernisbaan

Alsof de elementen nog niet zwaar genoeg zijn, wordt in de finalerace nog een hindernisbaan van vierhonderd meter aan de finalerace toegevoegd. Deze hindernisbaan zal halverwege de race beginnen en wordt pas opengesteld als de op kop liggende coureur er aan komt. Er liggen allerhande gaten, kraters, enorme zandbergen, boomstammen en rotsblokken in. Geen enkele rijder heeft zich ooit op de hindernisbaan kunnen voorbereiden, omdat dit de absolute wereldprimeur is.

Parcoursbouwer

De parcoursbouwer is de Nieuw-Zeelander Greg Atkins. Een man die parcoursen bouwt voor motoren, auto’s en BMX-fietsen. Hij weet zijn parcoursen zo te bouwen dat het uiterste van de sportman en zijn voertuig wordt gevraagd en soms nog meer.

Nieuwe Regels

In het geval van de Red Bull Knock Out is er niet alleen een hinder­nisbaan. Er is in de raceregels ook geen verplichte brandstofstop meer opgenomen. De rijders kunnen de race echter niet op één tank uitrijden. Verwacht wordt dat rijders verschillende oplossingen zullen zoeken om met hun brandstof om te gaan. Dit geeft een extra strategische dimensie aan de race, want welke rijder gaat het best met deze uitdaging om?

De Strijd

Welke rijder doorstaat alle moei­lijkheden het best en komt als eerste over de finishlijn om de Belg Axel van de Sande op te volgen? Maak het allemaal rechtstreeks vanaf het strand mee!

Prijsuitreiking

Bij de prijsuitreiking die vlak na de finish plaatsvindt, zie je de gezichten van de drie rijders die vandaag het meeste lef, uithoudingsvermogen, snelheid en strategisch vermogen getoond hebben. Een waardige afsluiting van een extreem boeiend evenement.

Ben je een motorsportliefhebber of ben je verzot op zware, spectaculaire sportwedstrijden in het algemeen? Dan heb je op 19 november 2016 bij de Red Bull Knock Out een onvergetelijk dagje uit op het Scheveningse strand!

AndrΓ© Mous


Dit is een bijdrage van: AndrΓ© Mous
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod