Festival Sacred Songs 2016


Het Festival Sacred Songs belicht de kracht en schoonheid van religieus geïnspireerde muziek uit verschil­lende culturen. Artiesten uit binnen- en buitenland presenteren een rijk palet aan zangstijlen, van uitbundige black gospel tot ingetogen Tibetaanse en Indiase spirituele liederen. Er is een programma gewijd aan soefi muziek uit Marokko en het Midden-Oosten. Het soefisme is de mystieke tak van de islam.

Festival 💖Sacred Songs vindt plaats van 9 tot en met 11 december 2016 in de Nieuwe Kerk aan het Spui 175 te Den Haag. In de Nieuwe Kerk zijn concerten en lezingen met achter­grond­informatie over de artiesten en hun muziek. Optredende artiesten geven zangworkshops in Theater De Vaillant. Ook is er een zangworkshop in de bijzondere setting van de Bulgaars-Orthodoxe Kerk. Informatie over de workshops en films kun je vinden op de website van het festival.

PROGRAMMA

Vocal Meditations
vrijdag 9 december, 20.00 uur.

Namgyal Lhamo zingt teksten en liederen geïnspireerd door het Tibetaans Boeddhisme. Zij is een veel­zijdig zangeres, thuis in Tibetaanse opera, folk en boeddhistisch reper­toire, maar ook in hedendaagse muziek. 'De Nachtegaal van Tibet' zoals haar bijnaam luidt, weet met haar prachtige pure zang ieder publiek voor zich in te nemen.

De veelbelovende jonge zangeres Nirali Kartik komt speciaal voor het festival uit India. Haar zang is geworteld in Noord-Indiase klassieke muziek. Ze vertolkt hindoe muziek­stijlen als bhajans en lofliederen voor Krishna en wordt daarbij begeleid op tabla door Amit Mishra en op harmonium door Ganesh Ramnath. Jolanda Boejharat geeft een lezing over de muziek van Nirali Kartik.

Sacred Songs / Haagse Stemmen
zaterdag 10 december, 16.30 uur.

De vocale productie Sacred Songs-Haagse Stemmen viert de religieuze en culturele diversiteit van Den Haag. Stemkunstenares Monica Akihary brengt het repertoire van 60 Haagse vocalisten (vier koren en drie solisten) van diverse achtergronden samen in één nieuwe wereldcompositie met Afrikaanse gospel, Gregoriaans, koranrecitatie, Indiase zang, joodse en Bulgaars-orthodoxe liederen.

Gospel Night
zaterdag 10 december, 20.30 uur.

De beste gospelartiesten van Nederlandse bodem brengen een feestelijk programma met muziek die recht uit het hart komt. 'ZO! Gospel Choir' bestaat uit 19 fantastische zangers en zangeressen uit Amsterdam. Met opzwepende black gospel en ingetogen soul-volle nummers brengen zij de geschiedenis van de gospel tot leven.

Shirma Rouse begon ooit haar zangcarrière in een kerkkoor. Deze 'leading lady of soul, gospel & R&B' heeft zich pijlsnel ontwikkeld van veelgevraagd backing vocalist tot een succesvolle solozangeres. Abigail Martina is een jonge veelbelovende zangeres die furore maakt met haar eigen geschreven gospel- en popsongs. Dit in samenwerking met Light Gospel Festival van Theater De Vaillant.

Sufi Spirit
zondag 11 december, 15.00 uur.

Het soefisme, de mystieke tak van de Islam, bracht grote dichters als Rumi, Hafez en Ibn Arabi voort en ook een rijke en veelzijdige muziektraditie. Sterzanger Marouane Hajji uit Fes, Marokko staat bekend om zijn gouden stem en bezielde inter­pretatie van soefi-poëzie. Hij treedt op met Amsterdams-Andalusisch Orkest. Het Ornina-Ensemble met muzikanten uit Syrië en Irak verzorgt het voorprogramma. Arabiste Anne van Oostrum geeft een inleiding over soefimuziek.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod