Dag in de Branding (42e editie)


Op zaterdag 3 december 2016 wordt al weer de 42e editie gehouden van dit Nederlands toonaangevende festival voor nieuwe muziek. Centraal dit keer staat Martijn Padding en 🎻'De Nacht van de Tweede Haagse School'.

Johan Wagenaar Prijs

Één van de meest creatieve geesten in de nieuwe muziek in Den Haag is Martijn Padding. Voor zijn rijk­geschakeerde oeuvre krijgt hij de prestigieuze Johan Wagenaar Prijs. Dat wordt gevierd op 3 december 2016 in de Nieuwe Kerk met drie briljante soloconcerten van zijn hand. Vanuit Den Haag verovert een nieuwe generatie compo­nisten het internationale muziek­leven. Ze nemen bezit van Korzo tijdens ‘De Nacht van de Tweede Haagse School’. Tientallen musici bespelen het hele theater: de zalen, de repetitiestudio’s, de laad- en losruimte en zelfs de kantoren.

PROGRAMMA

Meester van het soloconcert
15.00 uur - Nieuwe Kerk: Spui 175, Den Haag

Met een vrije geest, die wars is van hokjesdenken, creëert de componist Martijn Padding een kleurrijk en afwisselend oeuvre. In Festival Dag in de Branding krijgt hij daar de Johan Wagenaar Prijs voor uitgereikt. Dat wordt gevierd tijdens een feestelijk concert, met drie briljante solo­-concerten van zijn hand. Speciaal voor dit huldigingsconcert werkte hij twee concerten om.

Martijn Padding

Martijn Padding staat bekend als een van de meest vooraanstaande componisten in ons land. In 2014 bracht het Holland Festival zijn opera Laika op de planken. Een jaar later schreef hij voor het Concert­gebouworkest ‘Ick seg adieu’, een afscheidsgroet aan de ver­trek­kende chef-dirigent Mariss Jansons.

Het theatrale element speelt niet alleen in Martijn Paddings muziek­theaterstukken een belangrijke rol. Hij geeft het ook in zijn instrumentale muziek ruimte. Het soloconcert leent zich daar bij uitstek voor, met een solist die volop in de schijnwerpers komt te staan. Het is een genre waarin Martijn Padding excelleert en dat hem uitdaagt om speels tradities op hun kop te zetten. De solisten ziet hij als bondgenoten. Hij schrijft zijn concerten voor bevriende musici met wie hij graag samenwerkt. Door hen intensief bij het ontstaansproces te betrekken, kan hij solopartijen componeren die hen op het lijf geschreven staan.

De Tweede Haagse School
19.00 uur - Korzo: Prinsestraat 42, Den Haag

Vanuit Den Haag verovert een nieuwe generatie componisten het inter­nationale muziekleven. Ze nemen bezit van Korzo tijdens De Nacht van de Tweede Haagse School. Tientallen musici bespelen het hele theater: de zalen, de repetitiestudio’s, de laad- en losruimte en zelfs de kantoren. Installaties staan opgesteld. Er vinden perfor­mances plaats en privé-concerten voor niet meer dan een handvol luisteraars. Christian Karlsen dirigeert orkestwerken van Kate Moore. Ensemble Klang speelt de langverwachte reprise van Oscar Bettisons ‘bluegrass-requiem’ O Death. Verder hoort u nieuw werk van Hugo Morales, Alejandro Castanõs, Justin Christensen, Matt Wright, Maya Verlaak, Barbara Ellison, Andrew Hamilton, Genevieve Murphy, Carlos Iturralde, Thomas Bensdorp en andere compo­nisten.

Het belooft een enerverende avond te worden, misschien zelfs een historisch evenement: niets minder dan de introductie van de Tweede Haagse School, zo’n vijftig jaar nadat de Eerste Haagse School tot bloei kwam, met boegbeelden als Louis Andriessen en Dick Raaijmakers. Of vormen de nieuwe Haagse componisten een te veelkleurig gezelschap om van één school te kunnen spreken? Na deze festival­editie weten we waar­schijnlijk meer.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod