State-X New Forms 2016


Op 9 en 10 december 2016 heb je een unieke kans om naar de dertiende en laatste editie van het 🎶State-X New Forms (SXNF) festival te gaan. Bij het SXNF geven experimentele popmuziek, visuele media en performance art een beeld van de inspiratiebronnen en nieuwste ontwikkelingen binnen het experimentele muziekcircuit.

Programmering

Bij het SXNF treden 43 internationaal bekende en onbekende (locale) acts op. Het festival vindt plaats in en rond het 'Paard van Troje'. De programmering bestaat op vrijdag uit progressieve jazz en wereldmuziek. Op zaterdag komen de crossovers van drones, noise en songs aan bod. Ook komen de stijlen ambient, minimalisme en klassiek aan de beurt.

Festival

Het SXNF begint beide dagen om 20.00 uur. Vrijdag duurt het festival tot 02.30 uur en op zaterdag tot 02.00 uur. De toegangsprijzen zijn vijfentwintig euro per avond. Passe-partouts voor beide avonden kosten vijfendertig euro. Voor passe-partouthouders is het mogelijk om alvast het SXNF-gevoel te krijgen bij het Pre-State X op 8 december 2016. Vier acts geven een concert als opwarmertje voor het echte werk op 9 en 10 december 2016. Er zijn ook afzon­derlijke kaarten voor deze concerten te koop, dus voor deze avond geldt wel: vol is vol! Als de maximumcapaciteit bij alle concerten is bereikt, kan je als passe-partouthouder ge­wei­gerd worden. Voor alle details over het festival kan je terecht op de SXNF-festivallink.

Samenwerking

State-X New Forms is ontstaan uit een samenwerking tussen 'Paard van Troje' en het Haags Pop Centrum (HPC) om je een verfrissend en prikkelend beeld te geven van het brede aanbod op underground- en ex­peri­menteel muziekgebied. Ook wilden beide Haagse pop­insti­tuten verbintenissen tussen heden, verleden en verschillende kunst-, en muziekdisciplines zichtbaar maken. Dat resulteerde in al twaalf zeer verschillende en succesvolle SXNF-edities. Het festival is onderzoekend, on­voor­spelbaar en spannend. Er hebben door de jaren heen meer dan zeshonderd acts gespeeld.

Sterren

Het SXNF was in het verleden voor sommigen een opstapje naar het grotere werk. Zo trad in 2010 James Blake op SXNF op. Nu is hij een superster, maar toen speelde hij voor het eerst op het Europese vasteland voor zeventig personen voor het voetlicht. Ook jazztoetsenist Corey Henry en de mathcoreband Dillinger Escape Plan werden hier de laatste jaren voor het eerst in Europa met grotere shows bekend.

Rewire

Na 10 december gaat SXNF volledig op in collegafestival Rewire. De eerste editie van het nieuwe festival zal plaatsvinden van vrijdag 31 maart tot en met zondag 2 april 2017.

Finale

Maar eerst zal je op 9 en 10 december nog kunnen genieten van onder meer de volgende acts:

  • The Comet Is Coming is een trio uit Londen en combineert jazz, elektronische muziek, funk en psychedelische rock met elkaar en noemt het “Space-Funk”.

  • Jungle By Night is een groep die nieuwe exotische en soms hele stevige muziek speelt die door allerlei wereldstijlen wordt beΓ―nvloed.

  • Ryley Walker is een solist en brengt minimalistische folk liederen met psychedelisch gitaarspel, jazzy drums, sereen pianospel en dromerige zang.

  • Violent Magic Orchestra is een band en speelt een mix van black metal, dark industrial en techno. Zij combineren hun muziek met stroboscopische lichteffecten en live dansers.

Ben je liefhebber van alternatieve en experimentele muziek of wil je een unieke kans krijgen om te ontdekken hoe verschillende muziekmixen met elkaar matchen? Kom dan op 9 en 10 december 2016 naar de laatste editie van het State-X New Forms!

AndrΓ© Mous


Dit is een bijdrage van: AndrΓ© Mous
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod