Herdenking bombardement Bezuidenhout


De Stichting 3 maart '45 zet zich in voor blijvende aandacht voor de ramp en haar vele slachtoffers van het verwoestende vergissingsbombardement op de wijk Bezuidenhout op 3 maart 1945. Daarbij willen ze vooral het verhaal van deze historische gebeurtenis levendig houden voor de huidige generatie in de wijk en de stad Den Haag. Jaarlijks organiseert de Stichting rond 3 maart een officiΓ«le herdenking, samen met organisaties en wijkbewoners.

Bombardement op Bezuidenhout

Stel je eens voor dat je moet vluchten voor bommen en dat bij terugkeer alleen een berg stenen nog herinnert aan je huis. Het overkwam de inwoners van het Bezuidenhout in Den Haag op 3 maart 1945. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog legde dit verwoestend bombardement de Haagse wijk in het puin. Het gevolg waren honderden doden, duizenden gewonden en ook duizenden daklozen. De bevrijding een paar maanden later voelde dubbel: vrijheid, maar zonder huis en buren.

Vergissingsbombardement

In het licht van de bevrijding werd de wijk per vergissing gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het plan was de V2-installaties in het Haagse Bos te treffen. Niet deze installaties maar de wijk werd in het hart geraakt. Een groot deel van de wijk lag in puin, honderden mensen lieten bijgevolg het leven of raakten gewond en tienduizenden verloren hun huis.

Herdenking

Ieder jaar rond 3 maart herdenkt het Bezuidenhout het bombardement. Er wordt stil gestaan bij de gevolgen voor de slachtoffers en nabestaanden die hun dierbaren en vertrouwde omgeving verloren. Tijdens de herdenking, die wordt georganiseerd door Stichting 3 maart '45, zullen ook overlevenden een krans leggen.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod