Sleepwet: nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten


Op 1 mei 2018 treedt de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) in werking. Althans, als het aan het kabinet ligt.

Nieuwe Wet

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten maakt het mogelijk voor geheime diensten om alle burgers van dit land, verdachte maar ook volstrekt onverdachte, met een zogeheten sleepnet af te tappen en al hun persoonlijke en zakelijke communicatie te bekijken en jarenlang onder handbereik te houden. Over deze nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen we op 21 maart 2018 een advies uitbrengen aan het parlement door middel van een raadgevend referendum.

Veiligheidsdiensten

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) hebben bevoegdheden. Deze liggen vast in de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). De Tweede en Eerste Kamer hebben ingestemd met de vernieuwing van deze wet.

Technologische vooruitgang

De technologische vooruitgang heeft de huidige Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten ingehaald. Willen de diensten hun taak zo goed mogelijk kunnen blijven doen, dan is aanpassing nodig. Het gaat dan vooral om het verzamelen van gegevens van telefoon-, e-mail- en internetverkeer. Of dit nu via de ether gaat of via de kabel. Verzamelen mag alleen als er een reden is, met een onafhankelijke toetsing vooraf en toezicht achteraf. De nieuwe wet stelt extra voorwaarden. Die zorgen ervoor dat de privacy van Nederlandse burgers zo goed mogelijk beschermd blijft.

Doe de test!

Voor veel mensen is de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten nog niet geheel duidelijk. Om deze reden heeft juist Follow The Money een verhelderende test online gezet.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod