Dag in de Branding: "Stockhausen en Varèse"


Edgard Varèse en Karlheinz Stockhausen waren twee giganten met een volstrekt eigen verbeeldingskracht. Ze  staan  centraal  tijdens  de  43e editie  van  festival 🎻Dag in de Branding op zaterdag 11 maart 2017. Een grote line-up met slagwerkers en blazers vertolken iconische composities van Varèse als Intégrales, Ionisation en Déserts die ook nu nog verbijsteren door hun originaliteit.

Karlheinz Stockhausen

Karlheinz Stockhausen (Mödrath, 22 augustus 1928 – Kürten-Kettenberg, 5 december 2007) was een Duitse componist. Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste componisten uit de tweede helft van de 20e eeuw.

Stockhausen werd in een klein dorp ten westen van Keulen geboren, als zoon van de onderwijzer Simon Stockhausen (1899-1945) en Gertrud Strupp (1900-1941), die uit een welgestelde boerenfamilie stamde. Zijn eerste vier weken bracht de pasgeboren Karlheinz door op de boerderij van zijn grootouders. Voor zijn zevende levensjaar zou hij zesmaal verhuizen, onder andere vanwege overplaatsing van zijn vader naar telkens een andere school.

Edgard Varèse

Edgard Victor Achille Charles Varèse (Parijs, 22 december 1883 – New York, 6 november 1965) was een Frans-Amerikaans componist. Hij is bekend geworden met een nogal beperkt maar buitengewoon vooruitstrevend oeuvre.

Varèse is geboren in Parijs maar bij zijn grootouders opgegroeid in de Bourgogne, waar hij vooral een sterke emotionele band opbouwde met zijn grootvader van moeders zijde, Claude Cortot. Aan het eind van de jaren 1880 haalden zijn ouders hem terug in het gezin. In 1893 vertrok de familie naar Turijn. Zijn vader wilde hem wiskunde en werktuig­bouwkunde laten studeren. Maar Edgard was vooral geïnteresseerd in muziek en studeerde muziektheorie bij Giovanni Bolzoni, alsook piano en speelde slagwerk in het operaorkest in Turijn. Varèse ging rond 1900 in Parijs studeren.

Operacyclus LICHT

Masterstudenten van het Koninklijk Conservatorium – Royal Conservatoire – spelen twee grote instrumentale delen uit Stockhausens spraakmakende operacyclus LICHT. Met deze visionaire muziek opende Stockhausen nieuwe klankwerelden. Een fluitist en zes slagwerkers vertolken in Theater aan het Spui Kathinkas Gesang als Luzifers Requiem. Het orkest van het Koninklijk Conservatorium staat onder leiding van artist-in-residence Christian Karlsen in Michaels Reise um die Erde. De aartsengel Michael wordt vertolkt door de Nederlandse trompettist en eminent Stockhausen-vertolker Marco Blaauw.

Locaties

15:00 uur: Korzo

19:00 uur: Theater aan het Spui

20:00 uur: Paard van Troje

21:30 uur: Koninklijk Conservatorium

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod