Chinees Nieuwjaar 2018


Op zaterdag 17 februari 2018 staat de binnenstad van Den Haag in het teken van het Chinees Nieuwjaar.

Viering Chinees Nieuwjaar

In en rondom het Atrium van het stadhuis in Den Haag wordt het nieuwe jaar gevierd met Chinese draken en leeuwen, vuurwerk op het Spuiplein en optredens van Chinese en Nederlandse artiesten.

Elk jaar komen er honderden mensen uit alle delen van het land naar dit evenement om samen met de Chinese gemeenschap in Nederland het begin van het nieuwe Chinese jaar feestelijk in te luiden. Er komen veel hoge gasten uit binnen- en buitenland, waaronder leden van de Nederlandse regering en het parlement, de Chinese ambassadeur in Nederland, ambassadeurs van andere landen, bestuurders van Den Haag en andere gemeenten en vele anderen. Het festival is vrij toegankelijk.

🐕 Jaar van de Hond

Volgens de Chinese Dierenriem begint op 16 februari 2018 het Jaar van de Hond. De Hond is het elfde dier in de Chinese dierenriem, die bestaat uit achtereenvolgens Rat, Os, Tijger, Konijn, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en Varken.

De oorsprong van de Chinese astrologie gaat tot duizenden jaren terug en wordt ook nu nog beoefend en geraadpleegd. In tegenstelling tot de westerse astrologie heeft de Chinese astrologie niets te maken met planeten of sterren. Bij het opstellen van horoscopen baseren de Chinese ‘astrologen’ zich op de Chinese kalender, de Yin en Yang filosofie van licht en donker en de filosofie van de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water.

Toegeschreven eigenschappen

Mensen geboren onder het teken van de Hond zijn volgens de Chinese astrologie eerlijk en loyaal. Ze hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en verantwoordelijkheid, maar zijn tegelijk ook erg traditioneel en conservatief. Ze staan altijd klaar om anderen van dienst te zijn, maar soms slaat dat door naar nieuwsgierigheid en bemoeizucht. Honden hebben een hoge dunk van zich zelf en kunnen ook behoorlijk eigenwijs zijn. Als anderen daar wat van zeggen, trekken ze zich grommend terug of bijten van zich af. Maar, in het algemeen zijn Honden vriendelijk en trouw. Het kost tijd om hun vertrouwen te winnen, maar als dat lukt, dan zijn ze 'hondentrouw' in hun relaties en toegewijd aan hun partner en vrienden.

Programma

10.00 uur
• Ontvangst van de genodigden in het Stadhuis

10.30 uur
• Chinese leeuwen en draken dans en vuurwerk op Spuiplein

11.30 uur
• OfficiΓ«le opening nationale viering in stadhuis
• Chinese muziek en dansvoorstellingen

13.00 uur
• Nieuwjaarslunch voor genodigden in de Foyer van het stadhuis

12.30 – 16.00 uur
• Gevarieerd programma door Chinese en Nederlandse artiesten
• Dans: Verbondenheid met China
• Acrobatiek: ‘Vuur en IJs’ en ‘Ballet op schouders’
• Chinese vecht sport: Shaolin Kung Fu
• Sopraan solo's: ‘Me and my Motherland’ en ‘I love you China’
• Dutch Hua Xing Art Troupe: Dans
• Dutch Chinese Art Troupe: Songs

Daarnaast is er vanaf 11.00 uur een Chinese cultuurmarkt in het Atrium van het stadhuis.

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod