Saint Patrick’s Day


Ieder jaar vieren de Ieren over de hele wereld Saint Patrick's Day.

Grote Markt
Jaarlijks verwelkomt Grote Markt Den Haag je met dit typisch ☘️Iers volksfeest in samenwerking met O'Casey's Irish Pub en The Irish Club Netherlands.

Geniet van traditionele Ierse gerechten. Verwonder je over de Ierse 'Step Dancers' op het podium. Dans mee met de live-muziek en geniet van het beroemde Ierse Guinness bier van de tap. Alles wordt uit de kast gehaald om er een echt Iers volksfeest van te maken!

Herkomst
Saint Patrick's Day is de nationale feestdag van Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. De feestdag valt op 17 maart, waarbij men de beschermheilige Sint Patricius herdenkt.

Overal in Ierland wordt dit uitbundig gevierd met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk bij de rivier de Liffey in Dublin. Groen is de kleur die met het festival wordt geassocieerd. Feestgangers dragen meestal groene kleding en men kan bijvoorbeeld groen bier kopen op deze dag. In sommige plaatsen wordt zelfs de rivier van een groene kleurstof voorzien. Bijna niets is te gek om te voorzien van een groene kleur.

Grootse viering
Saint Patrick's Day wordt ook groots gevierd in de Verenigde Staten van Amerika en Australiรซ, landen waar veel Ieren naartoe zijn geรซmigreerd. In deze landen worden veel grote optochten georganiseerd. In New York vindt de oudste en grootste parade ter wereld plaats, maar ook in Dublin en andere Ierse steden worden parades gehouden.

In veel landen is een jaarlijks groeiende groep mensen die Saint Patrick's Day vieren; niet alleen Ieren of mensen met Ierse voorvaderen. Er is ook een groep zonder Ierse wortels, die zichzelf 'Irish for the day' verklaren; zo heeft de voormalige burgemeester van New York, Ed Koch, zichzelf eens omgedoopt tot Ed 'O Koch voor Saint Patrick's Day.

Het is ook een traditie dat de Ierse premier en de President van de Verenigde Staten van Amerika op Saint Patrick's Day overleg met elkaar hebben over de voortgang van het vredesproces in Ierland.

Christelijk feest
Saint Patrick's Day is niet alleen verbonden aan de Ierse cultuur, maar is ook een christelijk feest dat door de Katholieke Kerk, de Ierse Kerk en andere Anglicaanse Kerken gevierd wordt. Deze feestdag valt bijna altijd in de vastentijd en kan soms in de zogeheten Goede Week vallen. Valt Saint Patrick's Day in zo'n week, dan wordt de feestdag verschoven naar de tweede maandag na Pasen.


Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod