De stoelendans gaat weer beginnen!


Er zijn maar liefst 28 partijen goedgekeurd door de Kiesraad en doen dus mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017.

Goedkeuring Kiesraad

Aanvankelijk werd er door 81 partijen interesse getoond om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. 50 partijen haalden de eerste vereisten niet, omdat ze onvoldoende steunverklaringen bij elkaar kregen. 31 partijen meldden zich maandag – 30 januari 2017 – aan bij de Kiesraad met hun steunverklaringen uit de verschillende provincies. 28 partijen daarvan zijn – vrijdag 3 februari 2017 – door de Kiesraad goedgekeurd. De drie afvallers konden of wilden de waarborgsom van 11.250 euro niet betalen.

Beroep bij Raad van State

Als partijen het niet eens zijn met de beslissing van de Kiesraad, dan is er nog de mogelijkheid om tot 7 februari 2017 beroep aan te tekenen bij de Raad van State. De Raad van State heeft dan vervolgens zes dagen om een uitspraak te doen over een beroep dat is aangetekend.

Zetelrovers

De traditionele partijen hebben hun lijst met kandidaat-Kamerleden ingeleverd, maar ook de huidige zetelrovers met hun nieuwe partij zoals Nieuwe Wegen (ex-PvdA: Jacques Monasch), DENK (ex-PvdA'ers: Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk ), VNL (ex-PVV'ers: Joram van Klaveren en Louis Bontes) en de Vrijzinnige Partij (ex-50Plus: Norbert Klein) hebben hun kandidatenlijst ingeleverd.

Stemmers buitenland

Ruim 70.000 Nederlandse kiezers in het buitenland hebben zich aangemeld om een stem uit te kunnen brengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is aanzienlijk meer dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen.

Veel keus

Er is dit keer extra veel keus door de vele nieuwe partijen. Echter, of al deze partijen er nu echt zitten voor de kiezer of meer voor eigen eer en glorie, dat dien je zelf maar uit te maken. Dat wordt in ieder geval weer goed het huiswerk doen, want een vergissing zit immers in een klein hoekje!

Peter Hoogstrate


Dit is een bijdrage van: Peter Hoogstrate
Kandidatenlijsten Tweede Kamerverkiezing 2017 definitief

Informatie omtrent de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart 2017

De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod