Schrijftalent gezocht


Wil je ook wel eens een artikel voor Hagenaers schrijven? Stuur dan je artikel van 300 tot 500 woorden over een 'Haags' onderwerp naar ons in. Onthoud dat veel mag, zolang je maar weet te boeien. Toch zijn er wel wat tips te geven om je artikel beter te maken.

De voorbereidingen

Voordat je met schrijven begint is het handig eerst over je onderwerp na te denken. Werk je onderwerp in een paar steekwoorden uit. Probeer daarbij associatief te werk te gaan. Bij Koningsdag denk je bijvoorbeeld aan koning Willem-Alexander, de kleur oranje, of aan de vrijmarkten die overal worden gehouden.

Schrijven is kiezen. Voor elk flets woord staat een krachtiger woord. Voor elk algemeen woord staat en specifiek woord. Specifieke woorden vergroten de overtuigingskracht en de beeldende kracht van je artikel. Schrijf daarom bij voorkeur ooievaar in plaats van vogel, of kopvod in plaats van hoofdbedekking om maar eens een (im)populaire politicus te citeren. Specifieke woorden vullen algemene woorden in. Daarom kan de lezer zich specifieke woorden beter voorstellen dan algemene woorden.

Als je woorden kiest, moet je je niet alleen afvragen of ze specifiek genoeg zijn, maar ook welke lading ze in zich hebben. Zo is het woord kopvod niet alleen specifieker dan hoofdbedekking, maar roept het ook een groter gevoel van afkeer op. Die extra lading noemen we de connotatie van het woord. Door woorden te kiezen met een sterke connotatie verlaat je het pad van de feitelijke informatie. Je doet een beroep op de emotie van de lezer en stuurt deze. Connotatieve woorden zijn per definitie suggestief!

Het schrijven

Onthoud dat de lezer van je artikel niet tegenover je zit en je niet kan onderbreken met vragen als deze iets niet begrijpt of gaat gapen als deze zich verveelt. Het is daarom nodig om in gedachte een 'dialoog' met je lezer aan te gaan. Schrijf met de lezer van je artikel voor ogen, of beter: schrijf alsof je het verhaal tegen een vriend of vriendin vertelt. Zo voorkom je onnodig ingewikkelde of vage formuleringen.

Eigenlijk zijn er slechts vijf basisprincipes voor je artikel om de aandacht van de lezer vast te houden:

  • 1 Schrijf concreet en specifiek. Schrijf zo dat de lezer voor zich ziet waarover je schrijft.

  • 2 Schrijf begrijpelijk. Schrijf zo dat de lezer meteen kan begrijpen wat je bedoelt.

  • 3 Schrijf precies. Schrijf zo dat de lezer niet met vragen achterblijft.

  • 4 Schrijf bondig. Schrijf zo dat de lezer de kortste weg vindt naar wat je bedoelt.

  • 5 Schrijf met vaart. Schrijf zo dat de lezer door blijft lezen.

De tips!

Bedenk dat het artikel in een vrije vorm geschreven mag zijn. Creativiteit is belangrijker dan het volgen van de regeltjes. Ga dus eerst lekker aan de slag. Schrijf op wat er in je opkomt. Laat de inspiratie maar lekker vloeien. Als je de tekst eenmaal op papier hebt staan, begint het schaven en schrappen. Daarbij kunnen deze tips je helpen:

  • 1 Open boeiend, grijp de lezer direct in de kraag. De eerste zin moet direct de toon zetten en nieuwsgierig maken naar wat nog komt.

  • 2 Zorg voor een goede opbouw. Sleep de lezer door het verhaal heen door de nieuwsgierigheid vast te houden. In de laatste zinnen mag alles op zijn plaats vallen, een conclusie of slotbeeld. En, niet onbelangrijk: vermijd uitweidingen, blijf bij de je onderwerp.

  • 3 Schrijf zoveel mogelijk volgens het principe "show don't tell". Beschrijf niet je eigen gevoelens of interpretaties bij wat je vertelt, maar geef zoveel mogelijk zintuiglijke details. Maak van de lezer een insider door hem te laten zien, ruiken, horen, proeven. Dan trekt de lezer zijn eigen conclusies, misschien wel dezelfde als jij.

  • 4 Houd het kort. Veel artikelen zijn te lang, ook in kranten, tijdschriften, blogs en websites. Voor een artikel van meer dan 500 woorden heeft de lezer meestal geen geduld. Er is geen boodschap die niet in 300 tot 500 woorden gebracht kan worden, als je het maar goed vertelt.

  • 5 Schrijf in korte, krachtige zinnen. Het is natuurlijk fantastisch om de lezer te imponeren met je barokke stijl, maar deze heeft daar verder niets aan. Streef naar korte, krachtige zinnen en vermijd ingewikkelde constructies met bijzinnen. Dat geeft je artikel meer overtuiging en energie.

  • 6 Werk aan een eigen stijl, maar houd het onnadrukkelijk. Voorkom het veelvuldig gebruik van bijwoorden en bijvoeglijk naamwoorden, maar kies werkwoorden en zelfstandig naamwoorden met veel kleur en gebruik ze specifiek. Voor hard rijden kun je bijvoorbeeld scheuren gebruiken, sprinten kan in plaats van hard lopen. Probeer clichés zo veel mogelijk te vermijden.

  • 7 Maak je artikel uniek en onderscheidend. Streef naar unieke invalshoeken en combinaties en ook naar originele gedachten. Wees je goed bewust van het effect van connotatie. Bovenal, zorg dat je erg concreet in tijd en setting bent, dat maakt je artikel geloofwaardig en belangrijk.

  • 8 Wees persoonlijk en kwetsbaar. Als je overal iets van vindt, maar zelf op veilige afstand blijft, zal dat bij de lezer ook een gevoel van afstand geven. Je boodschap komt beter over als het recht uit je hart komt en je lezer dat ook merkt.

Heel veel plezier bij het schrijven van je artikel!


De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod