Hagenaers


Er is daadwerkelijk een verschil tussen een Hagenees en een Hagenaar, hoewel niet iedereen het er over eens is wat de twee van elkaar onderscheidt, volgt hier toch een poging.

Hagenees

De Hagenees is geboren in Den Haag en veelal opgegroeid in de Haagse volksbuurten. Zeg maar de persoon die met mooi weer in zijn onderbroek met witte sokken aan een blikje bier in zijn voortuin aan het nuttigen is.

Hagenaar

De Hagenaar is echter compleet het tegenover­gestelde. Je kent ze wel, meer het kakkerige type — met die 'hete aardappel in de keel' — dat wel in Den Haag woont maar er niet is geboren. Wel trots is op Den Haag, maar heeft er desal­niettemin een minder sterke band mee.

Grondsoorten

Historisch gezien is er wel een duidelijke scheiding tussen de twee benamingen. Het verschil gaat zelfs terug naar de tijd dat Den Haag zich nog moest ontwikkelen tot stad. Den Haag is namelijk deels gevestigd op zandgronden en deels op veengronden.

Scheidslijn

De Laan van Meerdervoort is met ongeveer 5,8 kilometer de langste laan van Nederland en vormde toen de scheidslijn tussen die twee gronden. Aan de ene zijde van de Laan van Meerdervoort woonden de rijken — de Hagenaren — op de zandgronden. De Vogelwijk en het Statenkwartier zijn verrezen op deze zandgronden. Aan de andere zijde van de Laan van Meerdervoort woonden de minder bedeelden — de Hagenezen — op de veengronden. Hedendaagse wijken als Morgenstond en Moerwijk behoren tot dat gebied.

Stadskleuren

De huidige Haagse stadskleuren zijn een verwijzing naar die scheiding: het geel staat voor zandgronden, het groen voor de veengronden. Inmiddels zijn deze scheidslijnen wel wat vervaagd, maar noem een Hagenees nooit een Hagenaar, of andersom!

Hagenaers

Hoewel de Hagenees en de Hagenaar van elkaar verschillen, geven ze samen toch kleur aan Hagenaers!




De domeinnaam  hagenaers.nl  is te koop
tegen elk aannemelijk bod